Skip to main content

Blog akan di padam...

Semalam seharian tak boleh sign in blog rasanya semua blogger macam tu...apa kah benar seperti yang di katakan ...sebelum ini ada terbaca di blog rakan ozzy tentang blog yang mndaftar guna yahoo mail bukan gmail akan ditutup oleh pihak google..mulai pertengahan jun nanti.
entah blog saya memang sign in guna yahoo..selepas baca n3 tersebut saya telah guna gmail...kalau benar seperti di katakan tentu sayang kan blog yang kita buat selama ini padam bergitu sahaja ....ok seperti yang saya janjikan pada rakan-rakan saya copy paste apa yang ada di n3 ozzy yea..

Hari ini dah boleh sign in tapi semua komen kawan2 di N3 terakhir sebelum tak boleh sign in dah hilang...
DI BAWAH INI ARTIKAL YANG SAYA COPY PASTE DARI BLOG OZZY...

Baca selanjutnya di sini –Google Ingin Memadam Pengguna Blogger Yang Tidak Menggunakan Akaun Google . Terimakasih Amanz untuk maklumat ini.
Bagaimana nak tukar email login ke blog? Saya pernah buat tutor Cara Tukar Username Blogspot, Hari ni saya nak menukar akaun pendaftaran masuk blog Intan, jom kita buat sama².
1. Create akaun gmail

Dah ada? Kalau dah ada baru kita mulakan kelas. Kalau belum, create akaun gmail dulu.
2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings >Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )

5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

mudah dot mai ….. kan? Tak sampai 5 minit dah siap.

Kalau ada 3-4 blog lain , ulanglah langkah ini sehingga kesemua blog berkumpul di bawah satu username sahaja.
Cara Lain Untuk Berpindah Menggunakan Google Akaun klik  – blogger legacy claim
Maklumat di buzz blogger menyatakan :Sekiranya anda pernah login akaun blogger walaupun sekali sejak tahun 2007, notis ini boleh diabaikan.
ozzy - tolong sebarkan perkara yang baik...

untuk baca lebih lanjut boleh ke blog ozzy...http://ozzy2u.blogspot.com/2011/04/notis-dari-google-blog-yang-tidak.html

Comments

  1. salam ina..
    ramai yang tinggalkan link GA kat comment blog akk dah hilang la ina..rasanya dalam 20orang..nak buat cam mane ye na..akk blm sempat nak cari yg hilang tuu

    ReplyDelete
  2. @kak aton
    wlklsm kak...
    memang tak blh buat apa kak ina dah cari komen di bahagian setting (comment) pun dah tak ada komennya...
    cuba akk tanya yg leebih pandai mungkin dia org tahu...

    ReplyDelete
  3. @kak aton
    kak aton ada lagi satu cara akk cari blog mana yg ada buat n3 pasal ga kak aton...
    kalau x silap ina yg dah join hari tu ezzany,nanie,yatt,ina dan yg lain

    ReplyDelete
  4. salam ina..tq kongsi info yg sangat membantu.

    ReplyDelete
  5. Assalam..

    Saya turut mengalami masalah ini..entry terakhir dan semua komen turut hilang tapi agak bernasib baik kerana entry terakhir tu masih ada dalam draf, cuma edit & publishkan semula.

    p/s-tak ada masalah utk copy en3 tu & share dgn rakan2 lain.

    ReplyDelete
  6. @Syimama
    sama2 alhamdulilah dik hidup ini suatu perkongsian....

    ReplyDelete
  7. @ozzy
    en ozzy...trm ksh ats budi baikmu dah kongsikan pun bersama blogger lain...

    ReplyDelete

Post a Comment

salam semua terima kasih sudi tinggalkan komen di sini semuga menambahkan lagi kemesraan ikatan ukhwah..

Popular posts from this blog

Bercuti di Bukit Tinggi

Assalamualaikum wbt... Syukur atas segala kurniaan Allah swt... Sekadar perkongsian cacatan percutian jika ada yang baik dari cacatan ini ambillah ibrah kebaikannya...jika yang buruk jadikan sebagai sempadan..
Mohon ampun dan maaf di atas sebarang kekhilafan yang datang dari kelemahan diri saya sendiri... Cuti sekolah baharu sahaja lepas...sebenarnya kami sekeluarga jarang dapat bercuti di waktu cuti persekolahan...cek abg selalu waktu cuti sekolah waktu itu juga di arah bertugas di luar daerah...
Alhamdulillah kali ini rezeki dapat bercuti di musim cuti sekolah.. Di sebab kan cuti cek abang yang asyik bertunda.. Tiba-tiba permohonan cuti cek abang di luluskan...  kami tidak tahu kemana hala tuju percutian kami kali ini.
cek abang akak kata tidak mengapa kita jalan sahaja lah...kemana2.. kami sekeluarga mengambil keputusan ke rumah anak yang sulung di Setia Alam...
kami tidur di rumah anak semalam...kebetulan menantu akak tunjuk gambarnya semasa berjalan2 ke Bukit Tinggi,Pahang....
a…

Mohon ampun dan maaf...

Kepada semua....
Di kesempatan ini saya ingin memohon ampun di maaf jika ada khilaf dan dosa saya terhadap semua....


mohon maaf jika ada tulisan-tulisan saya di blog ini ada menyinggung perasaan rakan2 blogger samaada yang lama ataupun yang baru...
Insyaallah Jumaat ini saya dan keluarga (bonda,anak sulung dan anak bongsu) akan berangkat ke tanah suci....doa kan perjalanan ibadah kami di permudahkan Allah hendaknya...


Rabbi yassir wala tu a'assir..


ya allah kami ingin dan akn menunaikan umrah
namun kami banyak dosa ya Allah..
dosa besar..dosa kecil, dosa yg kami ketahui
dan dosa yg tdk kami ketahui..
ya allah kau ampunilah kami
sesungguhnya kami manusia yg kerdil
lagi hina yg allah..

Ya allah bantulah kami..
Ajarilah kami..
Aku ingin pergi ke rumahmu semata-mata keranamu
Ya Allah..semata2 keranamu ya allah..

Ya Allah, aku mencari hati yang indah
Untuk ku serahkan kepada Mu
Tapi apakan daya
Hati yang ada…
Hati yang ini, masih tercela

Ya Allah, ajar aku untuk meminta yang terbaik dari Mu
Ilmu ku terbatas…

Kenduri Tahlil,doa selamat dan kesyukuran..

Alahamdulilah ahad lepas dengan izin Allah kami dapat mengadakan majlis kenduri Tahlil,doa selamat dan kesyukuran...walaupun ada perubahan di saat-saat akhir oleh jemaah surau..asalnya bacaan yassin dan doa akan di adakan selepas isyak...jadi beberapa hari sebelum hari kenduri saya telah menjemput jiran-jiran,saudara mara dan sahabat handai pada waktu selepas solat isyak menghampiri lewat petang imam surau mengatakan ada pertukaran waktu ahli jemaah surau hanya berkelapangan untuk kenduri tahlil selepas solat maghrib...

BACAAN TAHLIL DAN DOA DI ADAKAN DI DALAM RUMAH OLEH KAUM LELAKI..



SETELAH SELESAI TAHLIL DAN DOA..KAUM LELAKI BERSOLAT JEMAAH DI LUAR RUMAH..
TERHARU DEANGAN JIRAN YG HUJUNG SEKALI DUDUK DI DEPAN PINTU BELUM SEMBUH SEPENUHNYA SELEPAS OPERATION KAKI (KENCING MANIS)...TETAP HADIRKAN DIRI....DATANG DENGAN DI BANTU BERJALAN...SYUKRAN YA ALLAH..

KAUM IBU MASUK KE DALAM PULA UNTUK MENJAMU SELERA..

Kami hanya bertawakal...tak kisah berapa orang yang hadir untuk majlis bacaan …