Posts

Showing posts from July, 2011

Pink n Green...n beads 2

Image
Assalamualaikum....

Salam jumaat yang mulia...
Bercerita lagi tentang  pink n green kalau ada yang masih ingat kain ela yang saya beli di NIGHT MARKET..he..he.. sekarang ni dah jadi baju dan sudah siap di jahit manik...

Dahulu saya ada juga mengambil tempahan jahit manik ni..tetapi sejak mata mula merabun ni saya dah tak ambil tempahan  namun minat menjahit tak pernah luput...cuma sekarang sekadar sebagai hobby mengisi masa lapang dan jahit di baju sendiri dan anak-anak sahaja...

Aleya semua baju kurung dia mesti jahit manik....bila dah siap bukan main suka...



baju aleya..
/ sibuk aleya minta saya siapkan jahit manik di bajunya bila dah siap seyum meleret siap ucapkan terima kasih ibu...pandai ibu jahit  he..he.. bodek le tu..

MY TOOLS..

Masih kah kau ingat.....

Image
Assalmualaikum....

alhamdulilah..bertemu lagi di sini buat sekian kalinya ....

Masih ingat tak lagi dahulu saya ada n3 tentang kaki mesin lama...akhirnya kaki mesin telah pun saya siap make over pada bulan lepas tak buat apa pun...

cuma spray putih dan di atas nya saya letak cermin tebal berwarna gelap...cermin tebal ini adalah cermin meja sisi yang ada pada zaman saya kecil-kecil dulu cerminnya memang boleh angkat dan letak...

dan saya jadikan kaki mesin jahit ini sebagai meja laptop saya yg di letakkan di ruang tamu.. berhampiran dengan ruang menonton...jadi sambil2 online boleh le jeling-jeling rancangan tv,atau pantau si kecil aleya yg memang suka bermain di ruang menonton dan membuat kerja sekolah juga di situ..


INI SETELAH SIAP DI MAKE OVER DAN DI BUAT MEJA LAPTOP..
IKUTI GAMBAR DI BAWAH PROSES MAKE OVER YG PALING SENANG DI DUNIA..HE..HE..



INI WAJAH ASAL KAKI MESIN JAHIT SEBELUM DI MAKE OVER...



LANGKAH KEDUA..SELEPAS DI SPRAY..PERMUKAAN ATAS KAKI MESIN JAHIT YANG KOSONG DI LETA…

Gathering Santai

Image
Assalamualaikum.....

Peracangan untuk bertemu dengan fb dan blogger MANJUNG/IPOH/PERAK.. akhirnya tarikh di pilih pada 9hb Julai.2011 iaitu sehari selepas ulangtahun kelahiran cek abang...walau di KL suasana tegang dan kelam kabut...tetapi kami di sini...alhamdulilah tenang dan gembira bertemu bersama..
Pagi itu saya agak sibuk menyiapkan kelengkapan cek abang yang akan bertugas luar ....pada pukul 10 pagi dan gathering pada pukul 3.00 petang...kami bawa pot luck masing-masing..
Mengikut perancangan diikutkan ramai  yang akan hadir...namun sebagai manusia kita hanya mampu merancang Allah juag yang menentukan..ramai pula yang terpaksa batalkan kehadiran di saat-saat akhir.. Apa pun walau tidap ramai yang hadir pertemuan tetap mesra dan meriah....kali ini kami bergader-gader bawa anak masing-masing.. dan pengalaman dan pendapat saya perjumpaan bawa bersama anak-anak dan keluarga jadi lebih meriah...saling bersilaturrahim antara satu sama lain...alhamdulilah..
saya dan aju antara yang terawal …

Dugaan yang datang...

Image
Assalamualaikum........

Inilah  kehidupan yang harus kita tempuhi....seharusnya apa jua dugaan yang mendatang harus aku tempuhi dengan redha....

Sebagai ibu dan insan sesekali terasa tewas..dan lelah namun aku segera bangun sedarkan diri...baru sedikit aku di uji...haruskan aku merintih bergini....
Biar tumpah air mata namun menyerah lemah jauh sekali...bangkit dengan pengharapan terhadap illahi berdoa dan beruseha agar semuanya akan baik-baik nanti...insyaallah...


Detik Waktu Yang Berlalu

Image
ASSALAMUALAIKUM.....

SALAM PAGI JUMAAT YANG MULIA SEMUGA KITA SEMUA BEROLEH KEBERKATAN DAN KASIH SAYANG DARI ALLAH SWT..

..


detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa tergores bagai lukisan seribu mimpi berjuta sepi hadir bagai teman sejati di antara lelahnya jiwa dalam resah dan air mata ku persembahkan kepada-Mu yang terindah dalam hidupKU meski ku rapuh dalam langkah kadang tak setia kepada-Mu (Allah) namun cinta dalam jiwa hanyalah pada-Mu maafkanlah bila hati tak sempurna mencintai-Mu(Allah) dalam dada ku harap hanya diri-Mu yang bertakhta detik waktu terus berlalu semua berakhir pada-Mu

NOTA:...senikata yang saya bold dan warna kan benar-benar menusuk sanubari...sehingga menitiskan air mata keinsafan..dan penyesalan di atas kekhilafan diri...