Skip to main content

Masih kah kau ingat.....

Assalmualaikum....

alhamdulilah..bertemu lagi di sini buat sekian kalinya ....

Masih ingat tak lagi dahulu saya ada n3 tentang kaki mesin lama...akhirnya kaki mesin telah pun saya siap make over pada bulan lepas tak buat apa pun...

cuma spray putih dan di atas nya saya letak cermin tebal berwarna gelap...cermin tebal ini adalah cermin meja sisi yang ada pada zaman saya kecil-kecil dulu cerminnya memang boleh angkat dan letak...

dan saya jadikan kaki mesin jahit ini sebagai meja laptop saya yg di letakkan di ruang tamu.. berhampiran dengan ruang menonton...jadi sambil2 online boleh le jeling-jeling rancangan tv,atau pantau si kecil aleya yg memang suka bermain di ruang menonton dan membuat kerja sekolah juga di situ..


INI SETELAH SIAP DI MAKE OVER DAN DI BUAT MEJA LAPTOP..
IKUTI GAMBAR DI BAWAH PROSES MAKE OVER YG PALING SENANG DI DUNIA..HE..HE..



INI WAJAH ASAL KAKI MESIN JAHIT SEBELUM DI MAKE OVER...



LANGKAH KEDUA..SELEPAS DI SPRAY..PERMUKAAN ATAS KAKI MESIN JAHIT YANG KOSONG DI LETAKKAN CERMIN TEBAL PUSAKA..(MILIK ARUAH ABAH)..


PANDANGAN DARI SISI KIRI KAKI MESIN TELAH DI ALAS DENGAN RUNNER DAN DAH SIAP BOLEH LETAK LAPTOP DAN PERHIASAN SAMPINGAN....
SELESAI..

Comments

  1. kalau dah kreatif, buat apa pun jd cantik...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum Ina...

    cantik ler meja kaki mesin tuuu...

    kat kampong kak chaq ada sebiji mesin jahit tu , he he he kalu dpt angkat bawa balik sini kan best , tapi syarat jgn di cat dulu , takut dah nampak cantik dah tak diizinkan angkut pula...

    ReplyDelete
  3. kreatifnyer akk...mmg sangat cantik...salam rindu buat akak n family...lama x jenguk..internet problem kak...takecare...:-)

    ReplyDelete
  4. As salam kak... lama tak jenguk blog akak.. cantiknyer n blog pun dah kreatif... tahniah kak...

    ReplyDelete
  5. salam lina,
    bnyk idea lina..semuanya jadi cantik dgn sedikit sentuhan..

    ReplyDelete
  6. @Muhammad Burn
    trm ksh burn..tak le kreatif sgt dik main tibai je ni..he..he..

    ReplyDelete
  7. @Ummi Humaira
    wlklsm kak chaq lama menyepi..
    kak chaq kaki mesin tu kalau nk bwk balik blh buka skrunya..muat ltk dlm kereta..
    kak chaq bila dah ctk semua berebut hendak..

    ReplyDelete
  8. @ummi_khalish
    trm ksh dil..akk bt main hentam2 je dik...
    oooh skrng dh ok ke internit nya dil apa khabar di sana..akk sht alhamdulilah

    ReplyDelete
  9. @Almya
    wlklsm almya..
    trm ksh sdi jgok akk kt sini...alhamdulilah trm ksh almya..

    ReplyDelete
  10. @kakyon
    wlklsm kak yon..alhamdulilah trm ksh kak idea isi masa lapang kak..

    ReplyDelete
  11. @Mama Gee
    rmh akk biasa2 je..gee..alhamdulilah...trm ksh

    ReplyDelete
  12. cantiknya...benda lama kalau di make over pun cantik kan.. :)

    ReplyDelete
  13. @Normaliza
    alhamdulilah salah satu cara yang menjimatkan..

    ReplyDelete

Post a Comment

salam semua terima kasih sudi tinggalkan komen di sini semuga menambahkan lagi kemesraan ikatan ukhwah..

Popular posts from this blog

Bercuti di Bukit Tinggi

Assalamualaikum wbt... Syukur atas segala kurniaan Allah swt... Sekadar perkongsian cacatan percutian jika ada yang baik dari cacatan ini ambillah ibrah kebaikannya...jika yang buruk jadikan sebagai sempadan..
Mohon ampun dan maaf di atas sebarang kekhilafan yang datang dari kelemahan diri saya sendiri... Cuti sekolah baharu sahaja lepas...sebenarnya kami sekeluarga jarang dapat bercuti di waktu cuti persekolahan...cek abg selalu waktu cuti sekolah waktu itu juga di arah bertugas di luar daerah...
Alhamdulillah kali ini rezeki dapat bercuti di musim cuti sekolah.. Di sebab kan cuti cek abang yang asyik bertunda.. Tiba-tiba permohonan cuti cek abang di luluskan...  kami tidak tahu kemana hala tuju percutian kami kali ini.
cek abang akak kata tidak mengapa kita jalan sahaja lah...kemana2.. kami sekeluarga mengambil keputusan ke rumah anak yang sulung di Setia Alam...
kami tidur di rumah anak semalam...kebetulan menantu akak tunjuk gambarnya semasa berjalan2 ke Bukit Tinggi,Pahang....
a…

Mohon ampun dan maaf...

Kepada semua....
Di kesempatan ini saya ingin memohon ampun di maaf jika ada khilaf dan dosa saya terhadap semua....


mohon maaf jika ada tulisan-tulisan saya di blog ini ada menyinggung perasaan rakan2 blogger samaada yang lama ataupun yang baru...
Insyaallah Jumaat ini saya dan keluarga (bonda,anak sulung dan anak bongsu) akan berangkat ke tanah suci....doa kan perjalanan ibadah kami di permudahkan Allah hendaknya...


Rabbi yassir wala tu a'assir..


ya allah kami ingin dan akn menunaikan umrah
namun kami banyak dosa ya Allah..
dosa besar..dosa kecil, dosa yg kami ketahui
dan dosa yg tdk kami ketahui..
ya allah kau ampunilah kami
sesungguhnya kami manusia yg kerdil
lagi hina yg allah..

Ya allah bantulah kami..
Ajarilah kami..
Aku ingin pergi ke rumahmu semata-mata keranamu
Ya Allah..semata2 keranamu ya allah..

Ya Allah, aku mencari hati yang indah
Untuk ku serahkan kepada Mu
Tapi apakan daya
Hati yang ada…
Hati yang ini, masih tercela

Ya Allah, ajar aku untuk meminta yang terbaik dari Mu
Ilmu ku terbatas…

Kenduri Tahlil,doa selamat dan kesyukuran..

Alahamdulilah ahad lepas dengan izin Allah kami dapat mengadakan majlis kenduri Tahlil,doa selamat dan kesyukuran...walaupun ada perubahan di saat-saat akhir oleh jemaah surau..asalnya bacaan yassin dan doa akan di adakan selepas isyak...jadi beberapa hari sebelum hari kenduri saya telah menjemput jiran-jiran,saudara mara dan sahabat handai pada waktu selepas solat isyak menghampiri lewat petang imam surau mengatakan ada pertukaran waktu ahli jemaah surau hanya berkelapangan untuk kenduri tahlil selepas solat maghrib...

BACAAN TAHLIL DAN DOA DI ADAKAN DI DALAM RUMAH OLEH KAUM LELAKI..



SETELAH SELESAI TAHLIL DAN DOA..KAUM LELAKI BERSOLAT JEMAAH DI LUAR RUMAH..
TERHARU DEANGAN JIRAN YG HUJUNG SEKALI DUDUK DI DEPAN PINTU BELUM SEMBUH SEPENUHNYA SELEPAS OPERATION KAKI (KENCING MANIS)...TETAP HADIRKAN DIRI....DATANG DENGAN DI BANTU BERJALAN...SYUKRAN YA ALLAH..

KAUM IBU MASUK KE DALAM PULA UNTUK MENJAMU SELERA..

Kami hanya bertawakal...tak kisah berapa orang yang hadir untuk majlis bacaan …