Melapah....

Assalamualaikum....

Alhamdulilah hari ini Jumaat 10 zulhijjah kita semua menyambut Hari Raya Korban...
Tahun ini kami semua menyambutnya di Taman Perumahan Kami sahaja...minggu lepas baru balik Ziarah emak..hendak balik ke kampung suami pula tak berkesemptan..kerana jarak yang jauh ..serta kesuntukan masa..tambahan minggu hadapan anak bongsu mula peperiksaan akhir tahun..
Insyaallah jika panjang umur bulan 12 tahun ini akan balik ke kampung suami..

Sayu rasa hati bila kami sekeluarga bertakbir raya di dalam rumah sendiri..kemudian menikmati juadah hanya kami sekeluarga...

Berhari raya korban di tempat tinggal sendiri juga meriah kerana masyarakat setempat di sini masih mengamalkan..sikap bergotong royong dan berkerjasama...
Tahun ini taman kami mengadakan korban sebanyak 5 ekor lembu..acara korban di lakukan di padang hadapan rumah saya..

IDUL ADHA disebut juga sebagai Hari Raya Korban ataupun Hari Raya 
Haji. Pada Hari Raya Haji  ramai ummat Islam yang mampu menyembelih korban untuk dibagi-bagikan kepada fakir miskin. Ramai juga ummat Islam yang mencukupi syarat, menunaikan Ibadah Haji ke Baitullahilharam. Semangat pengorbanan yang telah dibuktikan oleh Nabi Ibrahim a.s. dilanjutkan pula oleh ummat Islam untuk membantu mereka yang susah.


seawal selepas solat sunat Hari Raya Korban..warga taman semua sudah bergegas ke padang untuk acara korban...Alhamdulilah segalanya berjalan lancar di izinkan Allah...segala berlaku seperti di rancang..semuanya selesai sebelum solat jumaat..Durian crepe dan Palova turut di hidang kan bersama tapi tak boleh hidang awal2 nak makan baru di keluarkan kerana sedap di makan sejuk2..urusetia bahagian pengagihan..
semua berkerja dengan penuh semangat...maklum sahaja kebanyakannya bekas tentera,tentera dan polis yang sudah besara dan masih lagi berkhidmat..


Kaum ibu turut menyumbangkan tenaga di bahagian pembungkusan..alhamduliah pukul 11 semuanya telah selesai...pembersihan tempat pemyembelihan korban dan agihan daging korban  juga selesai..

Comments

 1. Replies
  1. selamat hari raya korban izan...alhamduliah..meriah juga..tak sunyi blh juga mengubat sedih tak dapat beraya bersama ayahanda bonda di kampung..

   Delete
 2. selamat hari raya Ina... wah, penuh jugak hidangan di atas meja tu


  masjid kariah akak hari ni buat majlis korban, semalam di surau, rezeki dikongsi bersama kan

  ReplyDelete
  Replies
  1. selamat hari raya kak..alhamdulilah rezeki pagi raya..masak lebih sikit beri pada jiran2..btl tu kak rezeki di kongsi bersama..

   Delete
 3. selamat hari raya aidiladha... alhamdulillah, selamat sudah ibadah korban di sana ye...

  ReplyDelete
  Replies
  1. selamat hari raya korban kembali...alhamdulilah :)

   Delete

Post a Comment

salam semua terima kasih sudi tinggalkan komen di sini semuga menambahkan lagi kemesraan ikatan ukhwah..

Popular posts from this blog

Bercuti di Bukit Tinggi

Mohon ampun dan maaf...

cacatan (episod akhir ) Umrah dan ziarah..