Bicara Si kKecil 2


RasuluLlah SAW bersabda,"Barangsiapa menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah SWT akan melorongkan baginya jalan ke syurga"

assalamualaikum semua semuga di rahmati Allah selalu hendaknya...
ALHAMDULILAH....
Minggu Lepas Balik dari sekolah Aleya bukan main gembira senyum melebar....

"Mama ada berita baik ni mama...Aleya dapat no 1 dalam kelas sek agama 1 A.."..
saya peluk dia sebagai memberi semangat gembira...sebelum ini aleya sudah membawa balik kertas keputusan peperiksaan setiap subjek.
.alhamdulilah semua markah melebihi 90 keatas dan satu dua subjek yang dapat 100 markah ..syukur tapi saya tak sangka dia mendapat tempat pertama..

Esoknya sewaktu menghantar aleya ke sekolah agama..ustazah memberitahu markah aleya yang tertinggi antara semua..tetapi tiada Hari  Anugerah Cemerlang tahun ini kerana guru besar mengalami kemalangan dan hari anugerah di tunda tahun hadapan...

Saya lihat aleya agak kecewa...katanya teringin sangat hendak naik pentas ambil hadiah..

Dan semalam Aleya bawa balik last paper mata pelajaran sekolah kebangsaan setelah semua paper sudah di bawa balik..tinggal paper Bahasa Inggeris...sewaktu abahnya ambil aleya dari sekolah dia tak beritahu abahnya apa-apa..
sampai rumah dia terus menuju ke dapur...
"mama ada berita baik lagi...aleya dapat bahasa inggerris A.. dapat No 2 dalam kelas..satu A..!! dan No. 3 untuk keseluruhan semua murid tahun satu si sekolah aleya...alhamdulilah mama"
saya memeluk aleya dengan penuh rasa syukur"ALHAMDULILAH...

"Tapi aleya sedih le mama...sekolah pagi juga tak buat Hari Anugerah Cemerlang tahun ini...cikgu cakap tunda tahun hadapan...aleya teringin sangat hendak rasa naik pentas dua-dua sekolah..kenapa yea mama"..
Baru aleya nak merasa cikgu tak jadi buat.."
"Kalau tahun depan masa Hari Anugerah aleya tak dapat datang macam mana"????
aleya hendak mama..mama rasa gembira dengan kejayaan aleya.., mama gembirakan?.
saya pulak beremosi...:(

Saya peluk dan cium aleya....
saya katakan padanya.....
"aleya...mama nak tanya aleya menuntut ilmu kerana apa sayang...kerana Allah kan...kalau kerana Allah jangan lah sedih yea dik...Hari Anugerah ini hanya sebagai tanda cikgu dan sekolah memberi hadiah penghargaan  dan galakan agar murid-murid akan beruseha di masa akan datang..."
"Nanti mama akan belikan hadiah buat Aleya yea..sebagai tanda mama berterima kasih dan bahagia dengan useha anak mama yea.."aleya kena bersyukur atas nikmat yang Allah berikan kepada Aleya.."

saya bacakan juga sabda rasullulah kepadanya..:
RasuluLlah SAW bersabda,"Barangsiapa menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah SWT akan melorongkan baginya jalan ke syurga"
Saya lihat aleya masih sedih...yealah kanak-kanak tak sejauh mana kefahaman mereka tetapi insyaallah dia akan cepat lupa dan akan faham juga suatu hari nanti...

Comments

  1. salam kak ina,

    alahamdulilah..cerdik dan pintar anakanda bungsu ucu nie...alhmdulilah berkat doa mama tersayang kan..Tahniah aleya, nnti tahun depan naik pesntas dua kali...best jugak!!.

    hmmm...bila datang KL lagi? boleh ucu pikiq2 hadiah....nak tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlklsm ucu...alhamdulilah...
      insyaallah rancangnya blb 12 ni nk ke KL.ada rezeki kita gader2 yea..

      Delete

Post a Comment

salam semua terima kasih sudi tinggalkan komen di sini semuga menambahkan lagi kemesraan ikatan ukhwah..

Popular posts from this blog

cacatan (episod akhir ) Umrah dan ziarah..

Jumaat Terakhir

Kenduri Tahlil,doa selamat dan kesyukuran..