Menerima jemputanmu lagi ya allah dengan penuh rasa syukur...

Mengimbas kembali persiapan akhir kami untuk menunaikan umrah dalam jarak masa yang tidak sampai setahun..sekembalinya saya,bonda dan anak2 dari menunaikan umrah....dengan izin dari Allah swt..di maqbulkan doa di akhir tawaf wida agar di jemput lagi aku..menjadi tetamu Allah namun aku berdoa agar aku,suami dan anak2 sekali menjadi tetamu Allah...terlalu ingin menunaikan umrah bersama keluarga...
Aku berdoa dengan penuh harapan...walau aku pasti kami tak berkemampuan dari segi keewangan..namun aku yakin Allah itu maha pengasih dan kasihan  belas dan maha mendengar doa hamba-hambanya..
Subahannallah.......
Kun faa ya kun dengan izinmu ya Allah aku bukan sahaja di jemput sekali lagi menjadi tetamu..malah kami berangkat 10 bersaudara..dari aku,suami dan dua orang anak kami,ibuku yg di kasihi juga adik kandungku,suaminya dan 3 orang anaknya..
Alhamdulilah....
Akhirnya tiba saat yang di nanti...kami bertolak dari rumah emak di kuala selangor..alhamdulilah 5 buah kereta menghantar kami..2 buah kereta yang yang di pandu oleh dua anak bujang saya dan 3 buah lagi di pandu oleh adik bongsu saya dan dua orang bekas anak yatim yang bonda saya pelihara dulu..
Syukur ya Allah..di permudahkan perjalanan kami ke KLIA...
Agak sibuk mengurus kan bagasi untuk keluarga besar kami...dalam debaran hati untuk menjadi tetamu Allah...dalam debar ada rasa bahagia kerana dapat bersama2 menjalani ibadat di tanah suci bersama2 bonda,suami,anak2,adik dan adik ipar juga anak2 saudara.
InsyaAllah kita bersambung di tulisan akan datang..

Menghitung Hari..


Masa bergerak terlalu laju...tanpa kita sendiri menyedari...
Dari 25hb september 2012 kami mula mendaftar bersama Andalusia Travel & Tour dan sekarang tinggal beberapa hari lagi jika dengan Izin Allah kami akan berangkat menjadi Tetamu Allah...
Bagi diri ku  inilah yang kali 3 jika dengan izin Allah menjadi tetamunya  dan anakku Nur Aleya untuk kedua Kalinya jika dengan Izin Allah akan menjadi tetamu nya debaran di hati tetap sama...

Kita sememangnya tidak tahu apa yang akan terjadi dan bakal terjadi dalam perjalanan hidup kita...dan aku  juga tidak permah menyangka sewaktu berusia sebelas tahun buat pertamanya kalinya aku di jemput Allah sebagai tetamunya (pertama kali kujejaki ) dan Umrah  pada tahun lepas..http://azlinawahidina.blogspot.com/2012/10/perkhabaran-gembira.html dan http://azlinawahidina.blogspot.com/2013/01/anugerah-terindah.html
Segalanya adalah perancangan Allah jua dan aku sendiri tidak pernah menyangka bakal menjadi tetamunya dalam masa terdekat ini berdasar kemampuan material...namun Allah itu lebih mengetahui...dan lebih berkuasa atas segala setiap sesuatu..
dan perancangan Allah mengatasi perancangan kita...sesungguhnya dia yang maha menguasai seluruh alam semesta ini...
syukur yang tidak terhingga kerana aku dan aleya di jemput lagi..dan kali ini dengan Izin Allah jua menjemput suamiku dan anak ke tigaku pula..

Seperti mana doaku sewaktu tawaf selamat tinggal di hadapan kaabah dahulu..
.
"Ya Allah ya tuhanku, jangan jadikan tawaf dan ziarah hambamu ini sebagai sebagai kali penghabisan di baitullah, jika sekiranya di takdirkan menjadi yg terakhir maka hambamu pohon syurga sebagai gantinya dengan kemurahan rahmatmu wahai tuhan yg maha rahmat"..
Ya Allah hambamu ini terlalu ingin menunaikan haji/umrah bersama suami dan anak-anakku ya Allah......
aku memohon dengan rahmat dan kasih sayangmu kau jemputlah kami ya Allah (suami dan anak2ku)
menjadi tetamumu Ya Allah..

Betapa pengasihnya Allah swt kerana telah menqabulkan permintaanku...sesungguhnya janji Allah itu pasti..

Allah berfirman (maksudnya):

“Dan Tuhanmu berfirman: "Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”.” (Surah al-Mu’min, 40: 60)

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.” (Surah al-Baqarah, 2: 186)

Bila kita ada keinginan untuk menjadi tetamu Allah berdoa dan berusehalah bersungguh-sungguh...tanpa ada rasa putus asa yakinlah dengan janji Allah..

Dari Anas radhiyallahu ‘anhu, bahawasanya Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

“Allah Ta’ala berfirman, “Aku menuruti persangkaan hamba-Ku terhadap-Ku dan Aku akan sentiasa bersamanya jika ia berdoa kepada-Ku.” (Hadis Riwayat Ahmad, 3/210)

Terasa Bekalan ilmu untuk menjadi tetamu Allah masih belum mencukupi...
Seperti kata Ustaz semasa kuliah Umrah pergi dengan Ilmu tunaikan Umrah sesempurna dan sebaik yang mampu...

Dalam debaran jika dengan Izin Allah untuk menjadi tetamunya dan menziarah Rasullulah..kerinduan dengan rumah Allah dan menziarah baginda silih berganti bermain di hati...

Ya Allah aku manusia fakir dan tidak  berilmu
Banyak dosa2ku ya allah.
Ya allah aku takut ya Allah bantulah aku ya Allah..
Aku ingin menunaikan ibadat umrah semata-mata
Keranamu ya Allah...


Ya Allah aku ingin menunaikan ibadat umrah
Bersama ibuku.suamiku,adik dan adik iparku,
Anak2ku dan anak2 saudaraku…
Ampunilah dosa-dosa kami..
kurniakan kami segala yang telah kau
kurniakan kepada hamba-hambamu yang soleh..
Berikanlah perasaan kasih sayang antara kami..
Permudahkanlah perjalanan ibadah Umrah kami Ya Allah..
Kurniakan kami Umrah yang maqbul Ya Allah..


Comments

Popular posts from this blog

Bercuti di Bukit Tinggi

Mohon ampun dan maaf...

cacatan (episod akhir ) Umrah dan ziarah..