BIRD HOUSE BUAT SENDIRI...

salam semua disebabkan ramai yg berminat dan bertanya pasal bird house ni jadi saya nak cerita serba sedikit yea....sebenarnya bird house di buat dari brg recycle..papannya adalah lebihan papan lama..manakala kalau nak tahu tiang bird house tu jangan terkejut yea kalau saya bagtau dibuat dari batang cangkul lama..tapi kalau sesiapa nak cari yang baru pun boleh cari kedai hardware...terutama marsya yg duk nak cari tiang bird house...


make-up..sikit sudah boleh le aku meminang bird jouse ni untuk menjadi penyeri ruang sudut rumah kecil tiang seribu kami ni....maka bertambah le lagi koleksi aku tampa mengeluarkan belanja yang besar....yang penting kita bahagia dengan apa yang kita ada dan bersyukur atas apa yang termampu...oleh kita...(macam biasa semua tisu2 decaupage aku beli dari razna)

Bird house ini my hubby buat sendiri...tentu lah tak secantik mana..namun bagiku tidak menjadi kisah sangat bagi ku asal jadi sudah...aku bukan seseorang yang terlalu cerewet dan mementing kesempurnaan yg tip..top.aku kan simple je sebab itu aku mengharap sesiapapun sudi menerima aku seadanya aku......yang penting kesungguhan hubby hendak membuatnya yang paling aku hormati...maklumlah buat dengan alat yg serba kekurangan..dari alat yg canggih dari kilang yang serba canggih tu memanglah tidak dapat nak menandinginya....

Comments

  1. Salam Kak Ina. Bertuahnya Hubby kak Ina pandai bertukang boleh save budgetkan. Tak kalah cantik ngan yg beli kat kedai.

    ReplyDelete
  2. salam azlina...
    bertuahnya suami azlina pandai buat..
    cantik la azlina...

    ReplyDelete
  3. Salam Az..
    cantik! comel! boleh order ke? hehehe...suka tgk koleksi az...

    ReplyDelete
  4. cantik dan cute..dah dimake up2 tu, lebih cantik drp kat kedai..lagipun kalau buat sendiri lebih unik sebab tak ada yg sama..

    ReplyDelete
  5. salam kak lina...cantik rumah burung tu...dan almari belakang dia pun lawa..nampak comel jee...

    ReplyDelete
  6. Akak tak nak jual ke wood birdhouse yang belum deco? Sya minatla yg berkaki tapi payah nak jumpa...

    ReplyDelete
  7. Salam Azlina.

    Dah dimakeup lagi cantik. Tambahan lagi ia adalah hasil kerjasama - azlina dan hubby. Itu yang penting.

    ReplyDelete
  8. Pandai jugak bertukang...kira ok lah tuh...

    ReplyDelete
  9. fuyoooo..... cantik tu..
    kak lina nak letak burung serindit ke kat dalam tu..
    ayu pun minat gak tapi rumah kecik la takde tempat nak taruk..
    hari tu letak itek kat luar rumah kat pasu bunga ..habis semua kena curi..

    ReplyDelete
  10. cantiklah akak...mesti byk burung tertarik nak msk rmh akak pas ni...

    ReplyDelete
  11. to ryana,kak inna dan kak ita..
    terima kasih byk kak syukur alhamdulillah hubby rjn bt...hbby ni jns suka mencuba semua benda di nk cuba bt sendiri..

    to kak azah ...
    yealah akak memang yg kita bt sendiri x sama dgn yg jual cuma buatannya je kurang kemas....

    to mat gebu..
    wlkslm mat...trm kasaih mat...mata mat ni memang tajam luas penglihatan yg kt belkang tu pn mat nmpk yea....he..3x

    ReplyDelete
  12. to marsya...
    sebenarnya sya akk buat bird house ni byk guna brg terpakai...papan u lebihan papan bt projek hr tu...kalau sya nak tahu btg bird house tu sebenarnya kayu cangkul lama je...

    to kak gee dan hasnah...
    ialah kak gee dan hasnah bila buat sendiri pastu wat sama2 bila letak dlm rmh pun kita rasa puas hati sgt sebab hasil useha bersama...ikatan pn mkin erat..he..3x

    to..ayu..
    terima kasih.ayu...
    kesian ayu..siapalah yg rjn duk mencuri hak org tu..x patut btl...

    to ummi affifah...
    terima kasih dik..tapi rasanya burung x blh nak masuk kut sbb sarangnya letak dlm rumah jadi x blh le nak mask pintu tertutup...

    ReplyDelete
  13. best lah cam ni kak,
    akak & suami sama2 minat hias2 rumah ni...

    ReplyDelete
  14. 'salam..kak azlina..

    hrtu hubby sy pun try nk buat birdhouse ni,tp bile dh 3.4 jln siap pnyela besar..boleh jd rumah kucing!!hihi

    smpai skrg tak buat ape..duk je berdiam diri kt porch tu,kesian plak tgk "rumah kucing"kami tu..
    nk ltk tiang lgla tak boleh..sbb terlalu besar..heheh

    akak..nnt2 buatla step-by-step birdhouse ni,boleh tnjk kt hubby saya =)

    ReplyDelete
  15. Salam kak ina, bestnyer ada birdhouse...kita pun nak cuba buat birdhouse sendiri....tapi akak punya birdhouse macam beli tak caya leh buat sendiri...tabik spring....kat akak ngan hubby akak...melayu boleh...betul kak jangan membazir guna barang yang ada.

    ReplyDelete
  16. to kak yong..
    alhamdulillah yong akk hubby dan anak2 blh kogsi minat...anak2 pn kekadang rjn juga membantu wlpn hero2..

    to dilla-noor..
    terseyum akk baca dilla tls rmh kucing akk nk tjk step by step pn masa hubby buat akk x plk ambil gambar hubby akk siap bt kan kwn akk pnya tapi bkn jual bt kan free je sb dia dah bg papan dia..ok dilla akk bagi cnth ukuran lebih krg je ni..
    lebar dinding tepi...9 inci
    tinggi 71/2..
    bumbung...lebar 10 1/2
    tinggi 5 inci
    kami buat pun main anggaran je...nak lebih lanjut blh cuba tgk kt blog ni..http://razna-creaction.blogspot.com..kira ni lah sifu akk...

    ReplyDelete
  17. to noreen...
    wlkslm noreen mekasih..dik..kalau noreen pn nak bt bierd house jawapan yg akk bg kat dilla mgkin blh di jadikan panduan..

    ReplyDelete
  18. Seronok nye tgk projek ni..Together2..Romantik sangat..

    ReplyDelete

Post a Comment

salam semua terima kasih sudi tinggalkan komen di sini semuga menambahkan lagi kemesraan ikatan ukhwah..

Popular posts from this blog

cacatan (episod akhir ) Umrah dan ziarah..

Jumaat Terakhir

Kenduri Tahlil,doa selamat dan kesyukuran..