Posts

Showing posts from July, 2009

WALL RACK PART 1

Image
Wall rack ini saya make over dah lama di sebabkan kesibukan masa dan keadaan kesihatan yg x mengizinkan, baru hari ini saya dapat snap gambarnya.....belum terfikir nak gantung di mana lagi maklumlah rumah kecil belum datang idea lagi nak cari tempat yang sesuai...hubby cat rak ni makan masa 2 hari juga sebab nak hilangkan warna asal coklat kehitaman tu...dah siap cat saya pun tampal decal sahaja...dan inilah hasilnya.....berangan nak letak koleksi pelita....tengoklah nanti macam mana.....

inilah warna asal wall rack ni masih ingat lagi x saya beli semasa jalan2 ke kuala kangsar hari tu...

QUEEN ANNE

Image
Sebenarnya dah lama nak make over Queen Anne ni sejak tengok kat blog hanim lagi.... siap bagi tau idea yang bagus nak buat le jugak akhirnya dapat juga siapkan....hanim queen anne ina masih ada penutupnya lagi...beli pun masa awal 90...an masa tu rasanya queen anne yg dijual banyak yang cepat kusam..sebab beli melalui catalog je..itu saja yang mampu pada masa tu pun queen anne ni kira mahallah juga kalau nak beli..(bagi sayalah agak mahal...).yang ini mungkin qualitynya kurang kalau yang stainless steel lagi mahal kut tapi sekarang dah murah le....kalau x kerana idea dari hanim tu alamatnya terperuk le queen anne saya dalam almari tu untuk selama2nya..apa2pun terima kasih pada hanim....







Tengoklah bertapa comot dan kusamnya dah puas gilap masih kusam juga nasib baik tak keluar casper n the gang baru huru-hara di buatnya he..he...

BIDAI PINTU

Image
rasanya dekat rel langsir yang lama tu blh hias bagi cantik lagi kut letak bunga menjalar ke..x pa plan2 take time ada kelapangan nanti blh le keluar jegok2 kedai bunga pulak.....(dapur yang kat bahagian belakang tu jangan duk intai2 na bersepah....dapur kecil segala macam nak letak jadilah macam tu.....
Ini gambar yang masa gantung langsir hari tu tersorok la sikit dapurnya nampak meja kacang je.....

Bidai pintu ini sebenarnya aku beli dah lama dari tahun lepas simpan punya simpan sampai terlupa....al kisahnya semalam terajin le sikit..mengemas rumah jadi buka langsir yg tergantung kat pintu gerbang comel kat teratakku ini...sampai beberapa kali le bersin..banyak habuk...tu la rajin sangat...dalam mencari langsir ganti terjumpa le bidai ini...bidai ni sahaja aku beli yang tidak berjurai panjang ke bawah sebab no satu nanti aleya duk kirai2 putus sayang le plk...lagipun budak2 memang suka main benda2 ni nak pulak nampak berkilat2....lagipun memudahkan laluan tak kena kepala pun....cuma…

projek tin-tong lagi

Image
Ini nak panggil tin ke tong pun aku tak pasti....warna tisu ni kira terang sikit dari english deco yg biasa...kalau semua perasaan dekat bahagian bawah tu ada koyak sikit...itu hasil kerja si kecilku alye le dia pun nak buat jugak tinggal sekejap lepas lekatkan tisu tu ada tetamu datang masuk je tengok aleya dengan brush sealernya duk bagus punya menempek sampai basah pastu sibuk duk mengelap sampai terkoyak...sabor je lah...............
kesinambungan daripada projek tin-tong...yang ni mcm x puas hati pulak ...macam tak menjadi tapi dah buat sayang pulak tak kan nak simpan..laku letak kat luar rmh sebelah pintu masuk..

BIRD HOUSE BUAT SENDIRI...

Image
salam semua disebabkan ramai yg berminat dan bertanya pasal bird house ni jadi saya nak cerita serba sedikit yea....sebenarnya bird house di buat dari brg recycle..papannya adalah lebihan papan lama..manakala kalau nak tahu tiang bird house tu jangan terkejut yea kalau saya bagtau dibuat dari batang cangkul lama..tapi kalau sesiapa nak cari yang baru pun boleh cari kedai hardware...terutama marsya yg duk nak cari tiang bird house...


make-up..sikit sudah boleh le aku meminang bird jouse ni untuk menjadi penyeri ruang sudut rumah kecil tiang seribu kami ni....maka bertambah le lagi koleksi aku tampa mengeluarkan belanja yang besar....yang penting kita bahagia dengan apa yang kita ada dan bersyukur atas apa yang termampu...oleh kita...(macam biasa semua tisu2 decaupage aku beli dari razna)

Bird house ini my hubby buat sendiri...tentu lah tak secantik mana..namun bagiku tidak menjadi kisah sangat bagi ku asal jadi sudah...aku bukan seseorang yang terlalu cerewet dan mementing kesempurnaan y…