Posts

Showing posts from April, 2011

Jambatan Ilmu (bhgn 2 )

Image
Besambung dari cerita Pagi tadi...kami berada di pesta buku...sehingga jam 8.30 malam kemudian bertolak ke rumah adik di Batu caves sampai rumah adik....rehat sekejap...adik ajak keluar makan....

Adik siap pelawa pesanlah apa nak hendak makan...cek abang kata hendak order air yang paling murah adik kata tak pa abang order yang paling mahal sekali pun tak yang cik belanja ada rezeki lebih sikit ni alhamdulilah...terima kasih adik dan isteri...

Di pesta buku aleya yang shopping sakan sampai dua tiga beg plastik...sampai rm 100 ++ aleya ni kalau shopping buku mengalahkan shopping mainan atau baju...sama seperti saya juga suka membaca...
aiman memang kurang minat sikit membaca....baca buku sebab kena baca sahaja tetapi dia sangat berminat perkara-perkara mengenai sains...

membaca itu jambatan ilmu...jadi kami tak sampai hati menolak permintaan aleya untuk membeli buku....lagi pun bukan selalu ini pertama kali ke PESTA BUKU ANTARABANGSA...itu pun tak sempat ke gerai upin dan ipin agaknya la…

Blog Aku....

Image
Assalamualaikum di pagi jumaat yang berkat ini....alhamdulilah masih di beri Allah kesempatan untuk terus menulis di blog ini....

Rasanya kita selalu akan jumpa perkataan ini...."INI BLOG AKU JADI AKU PUNYA SUKA APA YANG AKU HENDAK TULIS"...rasanya boleh tak kita ambil sikap sedemikian....memang kita boleh tulis apa yang hendak kita tulis tapi kita juga kena peka dengan sensitiviti orang lain...dan yang paling takut kita manabur fitnah dan mengumpat orang lain di blog / FB dan ramai yang membaca nya dan fitnah dan umpat itu bertebaran dari seorang ke seoarang...jadi berapa banyak dosa yang perlu kita tanggung...."nauuzubbillah"

kekadang kita menulis  tanpa sedari mengheret sama pembaca   kedalam masaalah kita atau ada yang terluka dan terasa dengan tulisan kita......ya Allah ampunkan dosa-dosa kami yang telah lalu... kenapa tiba-tiba saya terfikirkan tentang hal ini...kebetulan semalam saya teringin hendak menjeguk jumlah pengunjung blog saya...alhamdulilah kunjung…

Kaki Besi

Image
Semasa dalam perjalanan dari rumah adik ke Manjung saya singgah Ke kuala Selangor untuk menghantar bonda...kemudian saya Singgah ke rumah kak aton ...rasanya ramai geng blogger deco kenal dengan kak aton KLIK DI SINI. kan saya sendiri mula mengenali kak aton melalui alam maya ini di medan blog inilah dan terus bersilaturrahim sampai sekarang...dan hubungan kami menjadi bertambah rapat ...saya dan anggap kak aton dan keluarga seperti keluarga sendiri...

Setiap kali singgah rumah kak aton saya dan keluarga dah tak rasa segan-segan...macam singgah rumah kakak sendiri mulanya saya memang plan hendak singggah sekejap sahaja hendak ambil barang yang saya kirim pada kak aton iaitu KAKI BESI MESIN..tetapi oleh kerana sudah hampir waktu solat maghrib jadi kami terus solat maghrib di rumah kak aton baru  meneruskan perjalanan balik ke Manjung..
sudah lama saya mencari kaki besi mesin lama ini tapi susah yang ada pun yang baru....harga pula mahal....terima kasih kak aton susah payah cari kaki be…

Darah gemuruh...

Image
Rasanya sejak remaja lagi saya memang cepat darah gemuruh...cepat panik bila menghadapi situasi yang cemas...sejak berumahtangga perasaan demikian semakin berkurangan tetapi tidak hilang terus cuma saya masih boleh untuk mengawalnya...

itu juga punca utama saya tidak memandu kereta punca utama darah gemuruh apa yang saya ketahui adalah dari rasa tidak yakin kepada diri sendiri...seperti bila memandu motor perkara itu telah saya lakukan selalu bermakna ada rasa yakin bila memandu...tetapi kereta saya jarang memandu setiap kali hendak memandu rasa berdebar-debar dan degupan jantung menjadi kencang...kemudian setelah saya hantar aleya setiap pagi dengan kereta ke sekolahnya...debaran itu makin hilang selalunya bila tengahari saya ambil aleya dengan motor kerana jalan raya agak sibuk pada waktu tengahari...hari ini abang call saya dia tak dapat ambil aleya di sekolah dan meminta saya mengambilnya...motor abang dah bawa ke tempat kerja bermakna saya terpaksa ambil aleya dengan kereta....pu…

Semuga Bergini Selamanya...

Image
Antara sedar atau tidak sekejap sahaja masa berlalu...sudah masuk bulan april bermakna sudah masuk empat bulan NUR 'ALEYA ADDINA sudah bersekolah tadika....
sejak aleya bersekolah..memang agak lebih masa terluang untuknya....hantar dan ambil aleya...ke sekolah..lihatkan kerja sekolahnya...di tadika aleya balik agak leawat pukul 12.30 baru balik kerana dia sambung mengaji iqra di sekolahnya...

Seperti biasa tadika mestinya mengajar doa-doa dan surah-surah lazim...hari-hari ada sahaja doa yang aleya baca...doa masuk/keluar tandas,doa keluar/masuk rumah, dan lain2 doa...antara doa yang rajin di baca saya sangat tersentuh dengan doa ibu bapa yang aleya baca....
alhamdulilah aleya lengkap solat 5 waktu sehari walau hanya pandai baca al fatihah sahaja dalam solat...dia akan solat berjemaaah dengan kami...sekarang ni lepas solat dia berdoa sendirian...doa ibu bapa yang selalu di pelajari di sekolah...
alhamdulilah semuga...aleya dan abang-abangnya tetap mendoakan kami sehingga dewasa....…